ZWO

Delta voor Colombia.

Vorig jaar zijn de gemeenten in Zeeland gestart met het project Delta voor Colombia waarbij wij via Kerk in Actie diverse projecten in Colombia ondersteunen.
Hieronder treft u een overzicht van de verschillende projecten en de behaalde resultaten in 2023.

Project: Kinderen in achterstandswijken weerbaar maken
In 2023 zijn 55 Colombiaanse jongeren opgeleid tot kok

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota biedt FPT, partnerorganisatie van Kerk in Actie, kwetsbare jongeren een horecaopleiding om hun kansen op werk en een betere toekomst te vergroten. In 2023 volgden 63 jongeren deze halfjaarlijkse opleiding. Daarvan rondden 55  jongeren de opleiding succesvol af. Een aantal jongeren moest vroegtijdig stoppen vanwege een problematische thuissituatie of ernstige mentale problemen. Waar nodig werden zij begeleid naar hulpverlening. FPT heeft ook de ouders betrokken bij de opleiding en bij het motiveren van de jongeren. FPT werkt samen met 20 boerenfamilies die groente leveren die in de opleiding wordt gebruikt. De jongeren leren zo uit eerste hand over kwaliteit van producten en over biologisch, duurzaam en lokaal produceren. De jongeren zijn ook gestimuleerd om plannen maken en startsubsidies aan te vragen om een eigen bedrijf te kunnen starten. Via Kerk in Actie ondersteunt onze gemeente dit project.

In 2023 bezochten 123 kinderen de activiteiten van FPT

In achterstandswijken in Bogota, waar kinderen opgroeien te midden van armoede en geweld biedt FPT, een organisatie die onze gemeente via Kerk in Actie steunt, een vrolijke en veilige plek. In 2023 namen 123 kinderen tussen de 6-17 jaar deel aan activiteiten van FPT (63 meisjes, 60 jongens). Ruim de helft van deze groep was nieuw, de andere kinderen komen al twee of drie jaar bij FPT. Van deze kinderen is 8% van Venezolaanse afkomst (kinderen van migranten en vluchtelingen). Kinderen kunnen na school en op zaterdag activiteiten volgen die gericht zijn op samen spelen en leren. Kinderen met groene vingers kunnen meehelpen in de moestuin die zich op het dak bevindt, anderen maken filigraankaarten, krijgen huiswerkbegeleiding of nemen deel aan sociale groepsactiviteiten. In 2023 heeft FPT ook de ouders meer betrokken. Zij konden deelnemen aan bijeenkomsten waarbij de ouders (vooral moeders) ervaringen uitwisselden en vanuit FPT tips kregen om de communicatie binnen hun gezin te verbeteren, zowel tussen ouders en kind als tussen partners onderling.

Project: Kansarme jongeren opleiden voor horeca

In 2023 meer dan 80 jongeren opgeleid voor horeca

In Noord-Colombia hebben jongeren uit arme inheemse Wayuu-gemeenschappen minder opleiding en minder kansen op werk dan andere Colombiaanse jongeren. Omdat het groeiend toerisme in deze regio kansen biedt, ondersteunt Kerk in Actie hen met horecaopleidingen. In 2023 volgden 84 jongeren zo’n opleiding. Daarvan specialiseerden 30 jongeren zich in de horeca, met speciale aandacht voor het gebruik van lokale producten. 40 jongeren specialiseerden zich in het aanbieden van andere toeristische diensten, zoals dagtrips. 14 jongeren kregen begeleiding bij het opzetten en verbeteren van hun eigen horecaonderneming. Na afronding van de opleiding wist 60% van de jongeren direct (extra) inkomsten te verwerven, en dit percentage zal – op basis van eerdere jaren – nog verder oplopen. Twee derde deed dit via een eigen bedrijf, de overigen vonden een baan bij een bestaande onderneming. 20% van de jongeren koos voor een vervolgopleiding in de horeca. In 2023 zijn met zeven bedrijven samenwerkingsovereenkomsten getekend voor leer-werkstageplaatsen voor jongeren die een horecaopleiding volgen. Via Kerk in Actie ondersteunt onze gemeente dit opleidingsproject.

Meer kansen voor jongeren dankzij nieuwe opleidingen

In het noorden van Colombia vergroten kwetsbare jongeren dankzij een horecaopleiding hun kansen op de arbeidsmarkt. In 2023 breidde Conexion, partnerorganisatie van Kerk in Actie, het trainingsaanbod verder uit. In de Caraibische regio La Guajira werd een cursus ontwikkeld op het gebied van eco-toerisme. Toeristen die in deze regio vakantie komen vieren, boeken graag een compleet pakket van één of meerdere dagen met wandelingen, overnachtingen, een diner met lokale producten, een bezoek aan natuurreservaten en kennismaking met de lokale cultuur. De vraag groeit en 40 jongeren uit de inheemse Wayuu-gemeenschap, die in deze regio woont,  kunnen dankzij deze training zelf dergelijke activiteiten en pakketten aanbieden aan de toeristen. Er is in de cursus veel aandacht voor het kwetsbare ecosysteem en het belang dat toeristen geen schade aanbrengen aan de natuur of aan het leefgebied van de Wayuu.

In de regio Santa Marta rondden al 51 jongeren de nieuwe opleiding ‘behoud van het ecosysteem en duurzaam toerisme’ af. De helft van hen ondernam direct concrete acties ondernomen om het ecosysteem in hun eigen leefomgeving te beschermen, zoals goed waterbeheer, bomen planten en voorkomen dat toeristen het ecosysteem beschadigen. Als gemeente ondersteunen we dit project via Kerk in Actie.

Project: Seksueel misbruik van jongeren stoppen

Resultaten Renacer in 2023 in toeristenstad Cartagena

Jaarlijks bezoeken zo’n 3 miljoen toeristen de oude stad Cartagena. Vooral het historische centrum, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, trekt veel bezoekers. Helaas niet altijd met goede bedoelingen, er vindt namelijk veel seksueel misbruik plaats. Renacer, partnerorganisatie van Kerk in Actie, zet zich samen met kerken, overheden, politie en justitie in om misbruik te bestrijden en kon in 2023 het volgende bereiken:

  • 82 kinderen (waaronder 14 jongens) werden geïdentificeerd als (mogelijk) slachtoffers van seksueel misbruik en kregen passende hulp, 42 kinderen (waaronder 9 jongens) werden in een crisiscentrum opgevangen.
  • 4 lokale kerken in de stad Cartagena hebben een plan opgesteld om seksueel misbruik in de kerk te voorkomen.
  • 34 migranten, vooral Venezolanen, zijn getraind om in hun eigen gemeenschap de risico’s van seksueel misbruik te herkennen en te verkleinen.
  • Bijna 500 bewoners van volkswijken volgden een bewustwordingsprogramma over het herkennen en voorkomen van seksueel misbruik van kinderen.
  • 11 bedrijven onderschreven een gedragscode voor het voorkomen van seksueel misbruik.

Als gemeente ondersteunen we via het MDA o.a. dit belangrijke werk via Kerk in Actie.

Resultaten werk Renacer in 2023 in de regio Riohacha

Armoede, maar ook het groeiend toerisme, zijn belangrijke oorzaken van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Via Kerk in Actie steunen we als gemeente de organisatie Renacer, die zich samen met kerken, overheden, politie en justitie inzet om misbruik te bestrijden. Renacer kon in 2023 het volgende bereiken:

  • 80 kinderen werden geïdentificeerd als (mogelijk) slachtoffer en kregen passende hulp, 41 van hen werden opgevangen in of doorverwezen naar een crisiscentrum.
  • 60 eerstelijns hulpverleners, waaronder politie, zijn getraind op het beter beschermen van kinderen en hulp bieden aan slachtoffers.
  • 60 kerkleden leerden seksueel geweld herkennen en werken aan concrete plannen om dit te voorkomen.
  • 82 scholieren en 33 docenten en schoolleiders zijn getraind in het herkennen van seksueel misbruik, 2 scholen hebben interne procedures opgezet om seksueel misbruik te voorkomen.
  • 40 vrouwen uit kwetsbare gemeenschappen (waaronder inheemse Wayuu) en 102 bewoners van migrantengemeenschappen zijn getraind om misbruik in de eigen gemeenschap te herkennen en te voorkomen.

Project: Sociaal bewogen predikanten opleiden

Wat kon de theologische universiteit in Cali in 2023 betekenen?

Docenten aan de theologische universiteit in Cali stimuleren studenten om als predikant in hun pastorale en diaconale taken aan te sluiten bij wat er leeft in de samenleving. Sociale stages vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. In 2023 namen studenten, onder begeleiding van docenten, onder meer deel aan de volgende stageactiviteiten:

  • Bijeenkomsten in 15 kerken waar vrouwen hun ervaringen delen rond seksueel geweld binnen hun eigen kerk. In 2024 krijgt dit een vervolg door kerkelijk kader te trainen in het voorkomen van misbruik.
  • In de stad Buenaventura, waar veel sociale problemen spelen, kregen 57 jongeren een training in leiderschap binnen hun eigen kerken.
  • In de regio Cauca en Valle del Cauca bespraken vrouwen en mannen uit diverse kerken aan de hand van bijbelverhalen met elkaar hoe geweld in hun regio voorkomt en wat veiligheid, hoop en respect voor elkaar voor hen betekenen.
  • Meer dan 100 kerkleiders (58 vrouwen, 43 mannen) volgden een training ‘Bijbelstudie voor vredesopbouw’ om lokaal bij te dragen aan vredesprocessen.

‘De lessen hebben zichtbaar een vormend effect’

Via Kerk in Actie ondersteunt onze gemeente de theologische universiteit in Cali, Colombia, waar toekomstige predikanten leren om te onderzoeken wat er in de samenleving leeft. Jeannet Bierman, uitgezonden medewerker van Kerk in Actie, doceert er Praktische Theologie. “In de lessen denken we samen na over de rol van de kerk in de samenleving,” vertelt ze, “en dat heeft echt een vormend effect. Ik laat al mijn studenten hun levensverhaal opschrijven, en dat biedt bijna altijd meteen aanknopingspunten voor sociale activiteiten in hun eigen omgeving. Ook de samenwerking met de andere docenten is prettig: opbouwend en collegiaal.” Een van Jeannet’s collega’s, Pablo Moreno, rector van de universiteit, promoveerde in januari (2024) aan de VU in Amsterdam. In zijn proefschrift beschrijft hij nieuwe wegen die de kerk in Colombia kan inslaan, in de huidige context van Colombia waar de pinksterbeweging sterk groeit. Hij doet aanbevelingen voor vernieuwing van de liturgie en rond de verhouding tussen kerk en staat. Kerk in Actie heeft zijn onderzoek mede mogelijk gemaakt.

Project: Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen

Aandacht voor de leefomgeving begint dichtbij

Ondanks onrust en andere uitdagingen in de Chocó-regio, gaat Cocomopoca standvastig door met haar werk.

Na een aantal zomermaanden van relatieve rust, werd het in het najaar van 2023 onrustiger in de Chocó-regio. Enerzijds waren er meer geweldsincidenten door gewapende groepen en bendes, anderzijds waren er aardverschuivingen door zware regenval. Ook werd een van dorpen waar Cocomopoca, partnerorganisatie waarmee Kerk in Actie samenwerkt, getroffen door een brand. Maar: “Wij gaan door met ons werk en leggen alles in de handen van God, zodat dit allemaal beter wordt,” laat projectcoördinator Glenis Garrido standvastig weten.

Milieucampagne

Cocomopoca helpt inwoners van de Chocó-regio om via duurzame landbouw hun inkomen te verhogen, maar geeft ook voorlichting en training aan jongeren op het gebied van duurzaamheid. Aandacht voor de leefomgeving begint immers dichtbij. Daarom zette Cocomopoca samen met een middelbare school een milieucampagne op met als titel: “Zorgen voor onze wereld.” Docenten gaven lessen en voorlichting over de noodzaak goed om te gaan met het milieu en de eigen leefomgeving, om te zorgen dat de Chocó-regio leefbaar en productief blijft. Ook nam de school speciale afvalbakken in gebruik om afval te kunnen recyclen.

Algemeen:

De commissie voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO) coördineert de aandacht voor onze verre naaste. Via Kerk-in-Actie worden wereldwijd veel projecten van verbondenheid en hulp mogelijk gemaakt. De plaatselijke commissie ZWO brengt deze projecten onder de aandacht. De verbondenheid met de verre naaste kan overigens ook tot uitdrukking worden gebracht door klant te worden bij de Wereldwinkel, Mol (’t Gravensteen)in Zierikzee.

De ZWO-commissie functioneert als onderdeel van de diaconie en heeft kort gezegd een uitvoerende taak op het gebied van toerusting, fondsenwerving en informatieverstrekking en schrijfacties.

De ZWO-commissie bestaat uit de volgende personen:

  • Giel van Leeuwen
  • Johan Bin

Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar: zwo@thomaskerkzierikzee.nl


Delta voor Colombia

Vanaf 1 september 2023 zijn de gemeenten in de classis Delta gestart met het project ‘Delta voor Colombia’.

Colombia: Kerk in een land met geweld en grote ongelijkheid

Kom in actie voor Colombia. Een land waar het verschil tussen arm en rijk extreem groot is. Dat heeft tot een 50 jaar durende burgeroorlog geleid. Alleen als er meer gelijkheid komt, kan de recente vrede behouden blijven. Een land waar nog veel huiselijk geweld is en inheemse inwoners, Afro-Colombianen en vluchtelingen achtergesteld worden. Kom samen met Colombianen in actie om kinderen en christenen te leren hoe samenleven ook anders kan.

Via het MDA (Missionair en Diaconaal Aandeel) ondersteunt de Thomaskerk de ZWO (zending-werelddiaconaat-ontwikkelingssamenwerking) classis Delta in de volgende drie projecten in Colombia:

  • Kinderen in achterstandswijken weerbaar maken.
  • Sociaal bewogen predikanten opleiden.
  • Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen.

Hieronder worden de drie projecten nader toegelicht:

Project 1: Kinderen in achterstandswijken weerbaar maken

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In wijkcentra van Bogotá zet partnerorganisatie FPT zich in voor kinderen en jongeren in een achterstandswijk vol criminaliteit. De medewerkers bieden hen een veilige plek en een toekomst. Ze kunnen er terecht voor sport en spel, ontmoeten er leeftijdsgenootjes, leren samenwerken, conflicten oplossen, krijgen begeleiding om schooluitval te voorkomen. De medewerkers helpen kinderen te begrijpen wat hun rechten zijn en ondersteunen hen bij het nemen van de juiste beslissingen om een goede toekomst op te kunnen bouwen, zonder criminaliteit en geweld.

Koksopleiding, moestuin, filigraan

Het centrum is voor honderd kinderen en jongeren een veilige haven temidden van een omgeving vol armoede, geweld en (drugs)criminaliteit. Kinderen leren prachtige producten van papier maken (filigraan) en leren groenten verbouwen in de moestuin op het dakterras van het gebouw. Ieder jaar kunnen 45 jongeren een koksopleiding van een half jaar volgen, waarin ze leren koken met gezonde Colombiaanse producten. Ook tienermoeders vinden hier hun plek. De medewerkers onderhouden contact met ouders, verzorgers en leraren van de kinderen.

Kinderen zelfvertrouwen bieden

Als je het gebouw van het centrum binnenloopt, word je vrolijk van de kleuren, de lichte ruimtes en grote ramen. De medewerkers zien de kinderen niet als zielig, maar als kinderen met veel veerkracht. Ze geven de kinderen vertrouwen in zichzelf en hun gemeenschap, leren hen trots zijn op zichzelf. Ze gaan beseffen dat de tweedeling in hun samenleving niet rechtvaardig is, dat onderwijs belangrijk is en kinderarbeid niet toegestaan.

Tweede familie

De medewerkers vormen een soort tweede familie voor hen en blijven kinderen trouw tot hun volwassenheid. Velen blijven zich later inzetten voor de stichting. De positieve herinneringen die ze samen opbouwen inspireren en gaan hun leven lang mee.

Project 2: Sociaal bewogen predikanten opleiden

Het jarenlange gewapende conflict in Colombia heeft miljoenen mensen getraumatiseerd en verjaagd van hun vertrouwde plek. In deze context moeten predikanten hun werk doen. Wat betekent dit voor hun pastorale en diaconale taak? In 2022 is Jeannet Bierman namens Kerk in Actie uitgezonden als docent praktische theologie aan de universiteit in Cali. Met haar studenten onderzoekt ze wat er leeft in samenleving én kerk. Zo rust ze deze toekomstige predikanten toe om straks samen met hun gemeenteleden om te zien naar anderen.

Praktische theologie

Studenten kunnen praktische cursussen volgen op de Baptisten-universiteit (Fundación Universitaria Bautista), die hen van pas kunnen komen als ze in de regio aan de slag gaan als predikant of kerkelijk werker. De cursussen gaan onder andere over gezinspsychologie, jeugdwerk, conflictoplossing, vredesopbouw, contextueel bijbellezen, geloof in het dagelijks leven, pastoraat en diaconaat.

Stage lopen bij kansarme jongeren

De studenten lopen ook stage, onder andere in de havenstad Buenaventura. Daar geven ze iedere maand zestig jongeren uit een achterstandswijk een cursus persoonlijke vorming aan de hand van bijbelverhalen. Ze leren deze jongeren steviger in hun schoenen staan, om te voorkomen dat ze in de (drugs)criminaliteit belanden. Ook organiseren ze een weekendkamp voor deze jongeren.

Project 3:Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen

De Chocó-regio in Colombia is één van de armste en meest onveilige gebieden van Colombia. De bewoners van deze regio zijn meestal zwart. Zij worden in Colombia ernstig gediscrimineerd. De regio heeft een enorme biodiversiteit, maar kampt ook met illegale mijnbouw, houtkap en geweld van rebellen, paramilitairen en drugsmaffia. De lokale bevolking zit altijd klem tussen deze groepen. Cocomopoca, partnerorganisatie van Kerk in Actie, helpt inwoners van deze regio om via duurzame landbouw, met goed bosbeheer, hun inkomen te verhogen.

Cocomopoca

Cocomopoca bevordert in 46 dorpen de kleinschalige, duurzame, landbouwproductie. In nauwe samenwerking met kerken betrekt Cocomopoca ook jongeren hierbij.

Kerk in Actie ondersteunt de volgende activiteiten van Cocomopoca:

  • verbeteren van een productie-unit voor het verwerken van suikerriet
  • bevorderen van kleinschalige cacaoproductie en teelt van suikerriet met respect voor biodiversiteit
  • bevorderen van groenteteelt door (vooral) jongeren en vrouwen in drie dorpen
  • basistraining voor jongeren over duurzaamheid en agrarischeontwikkeling, waardoor ze actief mee gaan doen aan dorpsbestuur. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de lokale kerken.