Beeldspraak

BEELDSPRAAK
uit de pastorie (slot) –
Geen engel
en geen dier


Het is maar een vreemd plaatje: de vleugel van een engel, de arm van een mens, de poten van een leeuw, een vaag landschap – wat moet dit voorstellen?
Het gaat om een prent bij een project waaraan ik ooit heb deelgenomen. De opdracht was: kies een liedregel uit het Liedboek en breng het in beeld. Ik koos voor ‘Geen engel en geen dier’ uit het lied ‘Een mens te zijn op aarde’.
Hoe word ik ‘samen één’? Een mens is vaak geen innerlijke eenheid, maar een verzameling fragmenten, versnipperde herinneringen en emoties, flarden van ervaringen en overtuigingen, nu eens zus dan weer zo, weinig zichzelf, veel ontleend aan anderen. Vandaar die fragmenten, nagetekende stukjes uit gravures van Albrecht Dürer, een kunstenaar die rond 1500 leefde. Een mens is geen engel en geen dier, maar heeft van beide wel iets in zich.
Gods licht doorkruist onze dubbelhartigheid. Wie het durven ontvangen, merken dat ze het niet vast kunnen houden maar een gat in de hand krijgen. Niet om te verspillen maar om uit te delen. Via gezegende mensen raakt de hemel de aarde.

uw lichttherapie
maakt mij een gave gever
en ons samen één

Ds. Freek Schipper