ZWO

Delta voor Colombia.

“Vanaf 1 september 2023 zijn de gemeenten in Zeeland gestart met het project “Delta voor Colombia” waarbij onder andere de ZWO-commissie van de Thomaskerk via Kerk in Actie diverse projecten in Colombia ondersteunen. 
Onder het kopje “Algemeen” worden de projecten nader toegelicht.

Hieronder treft u de nieuwste berichten  van de verschillende projecten aan.”  

Project: Kinderen in achterstandswijken weerbaar maken 


Santiago (18): ‘Even aan de drukte van de stad ontsnappen’ 
“Ik ben hier vaak op donderdag- en vrijdagochtenden.” Santiago (18) komt graag in de daktuin van FPT, partnerorganisatie van Kerk in Actie in Colombia. “Ik doe hier de koksopleiding. Hier op het dakterras verbouwen we groente en kruiden. We leren hoe we planten kunnen verzorgen, of stekken. We doen dat allemaal organisch.” De leerlingen gebruiken de kruiden en planten in de keuken waar ze leren koken. “Door zelf groente te verbouwen, krijgen we ook meer begrip voor de boeren: hoe boeren voor hun gewassen zorgen, waar ze op moeten letten, wanneer ze moeten zaaien en hoe ze hun groenten op de markt, of bij ons in de keuken krijgen.” 
Santiago is er erg over te spreken dat ook de kinderen die FPT bezoeken, naar de daktuin komen. “Zij hebben hun eigen stukje tuin, waar ze stekjes opkweken. Zo leren kinderen spelenderwijs over planten, en welke planten hier staan.” Het dakterras biedt Santiago ook een stukje ontspanning. “Je kunt hier even ontsnappen aan de drukte van de stad.”  
Via Kerk in Actie ondersteunen wij als gemeente via het MDA het werk van FPT.

Fernando: ‘Ik heb geleerd goede keuzes te maken’ FPT

“De wijk waar ik woon is berucht en heeft een slechte naam. Er is veel criminaliteit.” Fernando (15) groeit op in een van de armste en gevaarlijkste wijken van Bogotá. Samen met zijn broer helpt hij zijn moeder bij het inzamelen en sorteren van afval. “Mijn moeder zou dit niet moeten doen, maar er is geen ander werk. Wij helpen haar, zodat we met elkaar genoeg geld verdienen om van rond te komen.” Sinds een aantal jaar is FPT, partnerorganisatie van Kerk in Actie, actief in de wijk waar Fernando woont. “Sinds drie jaar ga ik naar de jongerenactiviteiten van FPT,” vertelt Fernando. “Ik leer daar ontzettend veel, bijvoorbeeld om de juiste keuzes te maken. Als je in deze buurt opgroeit, kom je met goede, maar ook met slechte mensen in aanraking.  Vroeger hing ik veel rond op straat, maar nu ga ik naar FPT. Daar kom ik in contact met mensen die een goede invloed op me hebben. Ik heb geleerd voor mezelf op te komen, me uit te spreken en keuzes te maken die goed voor me zijn, bijvoorbeeld om mijn school af te maken. Ik wil graag monteur worden en een huis komen voor mijn moeder.”  
Via Kerk in Actie ondersteunen wij als gemeente via het MDA het werk van FPT.

Project: Kansarme jongeren opleiden voor horeca

Ik zie mijzelf in deze jongeren weerspiegeld


“We werken vooral met jongeren uit gezinnen met lage inkomens,” vertelt Cristian Torres, docent bij Conexion, partnerorganisatie van Kerk in Actie, die kwetsbare jongeren horecaopleidingen biedt. “Ik vind het ontzettend mooi om hen te inspireren en te motiveren om deze opleiding te doen, en hen vaardigheden aan te leren waarmee ze meer toekomstperspectief hebben.” Cristian leert hen niet alleen technische vaardigheden aan. “Natuurlijk moeten ze hun vak verstaan, goed kunnen koken of een goede gastheer of –vrouw zijn. Maar ik moedig hen ook aan zich persoonlijk te ontwikkelen, bijvoorbeeld door te lezen, zich te verdiepen in onderwerpen die hen interesseren, maar ook om met anderen contact te leggen en hun netwerk uit te breiden. Zo’n connectie kan zomaar eens een opstapje zijn naar een beter leven.”  Cristian ziet dat de opleiding veel betekent voor zijn leerlingen. “Sommigen wisten voorheen echt niet hoe ze hun leven op de rit konden krijgen, of welke keuzes ze moeten maken. Nu zie ik gemotiveerde mensen, met passie en een positieve houding. Omdat het toerisme in onze regio groeit, vinden de meesten snel werk. Wat mij motiveert om met deze jongeren te werken, is dat ik mijzelf in hen weerspiegeld zie. Ook ik had weinig mogelijkheden. Ik wilde wel vooruitkomen, maar wist niet hoe. Ik vind het mooi om hen te onderwijzen en te helpen bij het vinden van werk.” 
Via Kerk in Actie ondersteunen wij als gemeente via het MDA het werk van Conexion.

‘Deze studenten blinken echt uit in hun vak’
In de stad Riohacha, aan de prachtige Caraïbische kust van Colombia, groeit het toerisme. Daarmee stijgt de vraag naar goed opgeleid personeel. Conexión, partnerorganisatie van Kerk in Actie, leidt kwetsbare jongeren op voor de horeca, om hun kans op werk te vergroten. Conexion werkt samen met lokale ondernemers, om jongeren een stage of werkplek te bieden, bijvoorbeeld met restauranteigenaar Diego Parra. Hij neemt regelmatig leerlingen van Conexion aan. “Ik ben in 2017 met mijn restaurant gestart. We groeiden al snel uit de kleine lokatie en ben ik verhuisd naar een grote pand. Ik had toen ook meer personeel nodig. In die tijd kwam ik in contact met Conexion, zij zochten werkplekken voor hun studenten. Inmiddels neem ik graag mensen aan die daar zijn opgeleid, omdat ik dan zeker weet dat ze goed zijn in hun werk. Ze hebben dan niet alleen technische vaardigheden geleerd, bijvoorbeeld hoe je tafels moet schikken of moet bedienen, maar ze blinken ook echt uit in sociale vaardigheden. Ze zijn goed in het omgaan met klanten en hebben voldoende zelfvertrouwen. Dat geeft heel veel rust, ze kunnen heel zelfstandig werken.”
Via Kerk in Actie ondersteunen wij als gemeente via het MDA het werk van Conexion.

Project: Seksueel misbruik van jongeren stoppen

Mijn zus overleed door seksueel geweld 
De 32-jarige Asbelis komt uit Venezuela, maar moest haar land in 2018 wegens politieke onrust ontvluchten. Met haar drie kinderen en haar nichtje woont ze nu in een sloppenwijk in Colombia, samen met andere Venezolaanse vluchtelingen. Ze zet zich in om kinderen uit haar buurt voor te lichten over  seksueel geweld. “Mijn zus is door seksueel geweld om het leven gekomen,” vertelt Asbelis. “Daarom zorg ik nu voor haar dochtertje, mijn nichtje. Dat heeft mij strijdlustig gemaakt. Vrouwen en kinderen in Colombia lopen veel risico op misbruik, zeker als je vluchteling uit Venezuela bent, zoals wij. We wonen hier afgelegen, in een wijk die niet heel veilig is.” Asbelis is hiermee begonnen, nadat een medewerker van Renacer, partnerorganisatie van Kerk in Actie, de wijk bezocht. “Renacer zet zich in voor het bestrijden van seksueel geweld en zocht mensen in deze wijk om mee samen te werken. Ik heb me aangemeld. Van Renacer leer ik hoe ik met kinderen en jongeren in contact kan komen, hun vertrouwen kan winnen en met hen in gesprek kan komen. We doen vaak spelletjes of maken sierraden. Juist door met elkaar bezig te zijn, kun je goede gesprekjes voeren. Het is belangrijk om elkaar te kennen en te vertrouwen. We praten over de waarde van je lichaam, en over hoe belangrijk het is om respect te hebben voor elkaar. We leren de kinderen dat het nóóit normaal is als een volwassene je zomaar aanraakt, terwijl je dat niet wilt.”
Via Kerk in Actie ondersteunen we via het MDA het werk van Renacer.

Grenzen aangeven
“Het is erg leuk om mee te doen aan de activiteiten. Ik zie er al mijn vriendjes en vriendinnetje, en we leren er ook veel.” Door armoede en het opkomend toerisme zijn kinderen in Colombia kwetsbaar voor seksueel misbruik en huiselijk geweld. Renacer, partnerorganisatie van Kerk in Actie, trekt kwetsbare wijken in om kinderen via speelse werkvormen voor te lichten. Hinkelen, door hoepels springen, overgooien….in ieder spelletje zit wel een element dat Renacer gebruikt om kinderen iets te leren: je grenzen aangeven, naar elkaar omzien, op tijd weglopen, je uitspreken. Yoenis (11) doet altijd met veel plezier mee. “Ik leer hier dat wij als kinderen ook rechten hebben, net als volwassenen. Recht op leven, voedsel, onderwijs, maar ook op veiligheid. Ik heb hier ook geleerd dat niemand jou zomaar mag aanraken als je dat niet wilt. En dat als dat toch gebeurt, je daarover kan praten met mensen die je vertrouwt, bijvoorbeeld iemand van Renacer, een maatschappelijk werker of naar de kinderpolitie kunt gaan.” 
Via Kerk in Actie ondersteunen we via het MDA het werk van Renacer.

Project: Sociaal bewogen predikanten opleiden 

Update over uitgezonden medewerker Jeannet BiermanDe afgelopen jaren werkte Jeannet Bierman als uitgezonden medewerker van Kerk in Actie aan de theologische universiteit in Cali. Ze doceerde er praktische theologie en begeleidde studenten daarnaast bij hun maatschappelijke stages. Jeannet deed dit werk met veel plezier en grote inzet. “Ik wil mijn studenten meegeven dat ze niet denken en werken vanuit dogma’s, maar vanuit hun eigen situatie, vanuit de praktijk. Ik wil hen vooral stimuleren om niet alleen binnen, maar ook buiten de kerk actief te zijn.” Afgelopen zomer heeft Jeannet haar werk als uitgezonden medewerker afgerond en is ze teruggekeerd naar Nederland, om meer tijd te kunnen doorbrengen met haar familie. Wel blijft zij vanuit Nederland betrokken bij het werk van

de theologische faculteit en zal zij haar werk als vrijwilliger voortzetten. In het voor- en najaar zal zij daarvoor nog een periode in Cali  zijn, onder meer om gastlessen te verzorgen. 
Kerk in Actie blijft het werk van de theologische faculteit, en een aantal van de sociale projecten die door studenten zijn opgezet, ondersteunen, ook nu de uitzending van Jeannet Bierman een andere vorm heeft gekregen. 
Als gemeente ondersteunen wij via Kerk in Actie het werk van de theologische faculteit in Cali en zullen dat blijven doen. Dank voor je betrokkenheid daarbij!

Ik wilde mijn geloof verdiepen
Diego (24) studeert aan de theologische universiteit in Cali, partnerorganisatie van Kerk in Actie. Hij koos voor een studie theologie omdat hij vragen had over zijn geloof. “Ik ben nieuwsgierig en wilde beter begrijpen wat ik geloof,” legt hij uit. Zijn studie inspireert hem om de Bijbel praktisch toe te passen. “Jezus bracht tijd door met mensen die door religie werden buitengesloten. Hij motiveert mij om te laten zien dat God juist dichtbij is, ook voor mensen die zich vergeten voelen.” 

De universiteit stimuleert studenten om niet alleen theortisch, maar ook praktisch bezig te zijn met hun geloof. Dat heeft Diego gestimuleerd om mee te doen met  een project in zijn eigen kerk om Venezolaanse vluchtelingen in Colombia te helpen. “In onze wijk wonen veel vluchtelingen, vaak alleenstaande moeders en kinderen. De vaders zijn achtergebleven in Venezuela of mogen Colombia niet in. Deze gezinnen hebben het zwaar,” vertelt Diego. Iedere zaterdag helpt hij bij activiteiten die zijn kerk organiseert, zoals bijlessen in lezen en schrijven. “We gebruiken muziek om leren leuker te maken, en ik geef ook pianoles,” zegt Diego, zelf muzikant. “Daarnaast krijgen kinderen een maaltijd, want veel gezinnen hebben niet genoeg geld om elke dag te eten.”  
Als gemeente ondersteunen wij via het MDA Kerk in Actie met het werk van de theologische faculteit in Cali. Dank voor de betrokkenheid daarbij!

Project: Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen

Aandacht voor de leefomgeving begint dichtbij

Ondanks onrust en andere uitdagingen in de Chocó-regio, gaat Cocomopoca standvastig door met haar werk.

Na een aantal zomermaanden van relatieve rust, werd het in het najaar van 2023 onrustiger in de Chocó-regio. Enerzijds waren er meer geweldsincidenten door gewapende groepen en bendes, anderzijds waren er aardverschuivingen door zware regenval. Ook werd een van dorpen waar Cocomopoca, partnerorganisatie waarmee Kerk in Actie samenwerkt, getroffen door een brand. Maar: “Wij gaan door met ons werk en leggen alles in de handen van God, zodat dit allemaal beter wordt,” laat projectcoördinator Glenis Garrido standvastig weten.

Milieucampagne

Cocomopoca helpt inwoners van de Chocó-regio om via duurzame landbouw hun inkomen te verhogen, maar geeft ook voorlichting en training aan jongeren op het gebied van duurzaamheid. Aandacht voor de leefomgeving begint immers dichtbij. Daarom zette Cocomopoca samen met een middelbare school een milieucampagne op met als titel: “Zorgen voor onze wereld.” Docenten gaven lessen en voorlichting over de noodzaak goed om te gaan met het milieu en de eigen leefomgeving, om te zorgen dat de Chocó-regio leefbaar en productief blijft. Ook nam de school speciale afvalbakken in gebruik om afval te kunnen recyclen.

Algemeen:

De commissie voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO) coördineert de aandacht voor onze verre naaste. Via Kerk-in-Actie worden wereldwijd veel projecten van verbondenheid en hulp mogelijk gemaakt. De plaatselijke commissie ZWO brengt deze projecten onder de aandacht. De verbondenheid met de verre naaste kan overigens ook tot uitdrukking worden gebracht door klant te worden bij de Wereldwinkel, Mol (’t Gravensteen)in Zierikzee.

De ZWO-commissie functioneert als onderdeel van de diaconie en heeft kort gezegd een uitvoerende taak op het gebied van toerusting, fondsenwerving en informatieverstrekking en schrijfacties.

De ZWO-commissie bestaat uit de volgende personen:

  • Giel van Leeuwen
  • Johan Bin

Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar: zwo@thomaskerkzierikzee.nl


Delta voor Colombia

Vanaf 1 september 2023 zijn de gemeenten in de classis Delta gestart met het project ‘Delta voor Colombia’.

Colombia: Kerk in een land met geweld en grote ongelijkheid

Kom in actie voor Colombia. Een land waar het verschil tussen arm en rijk extreem groot is. Dat heeft tot een 50 jaar durende burgeroorlog geleid. Alleen als er meer gelijkheid komt, kan de recente vrede behouden blijven. Een land waar nog veel huiselijk geweld is en inheemse inwoners, Afro-Colombianen en vluchtelingen achtergesteld worden. Kom samen met Colombianen in actie om kinderen en christenen te leren hoe samenleven ook anders kan.

Via het MDA (Missionair en Diaconaal Aandeel) ondersteunt de Thomaskerk de ZWO (zending-werelddiaconaat-ontwikkelingssamenwerking) classis Delta in de volgende drie projecten in Colombia:

  • Kinderen in achterstandswijken weerbaar maken.
  • Sociaal bewogen predikanten opleiden.
  • Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen.

Hieronder worden de drie projecten nader toegelicht:

Project 1: Kinderen in achterstandswijken weerbaar maken

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In wijkcentra van Bogotá zet partnerorganisatie FPT zich in voor kinderen en jongeren in een achterstandswijk vol criminaliteit. De medewerkers bieden hen een veilige plek en een toekomst. Ze kunnen er terecht voor sport en spel, ontmoeten er leeftijdsgenootjes, leren samenwerken, conflicten oplossen, krijgen begeleiding om schooluitval te voorkomen. De medewerkers helpen kinderen te begrijpen wat hun rechten zijn en ondersteunen hen bij het nemen van de juiste beslissingen om een goede toekomst op te kunnen bouwen, zonder criminaliteit en geweld.

Koksopleiding, moestuin, filigraan

Het centrum is voor honderd kinderen en jongeren een veilige haven temidden van een omgeving vol armoede, geweld en (drugs)criminaliteit. Kinderen leren prachtige producten van papier maken (filigraan) en leren groenten verbouwen in de moestuin op het dakterras van het gebouw. Ieder jaar kunnen 45 jongeren een koksopleiding van een half jaar volgen, waarin ze leren koken met gezonde Colombiaanse producten. Ook tienermoeders vinden hier hun plek. De medewerkers onderhouden contact met ouders, verzorgers en leraren van de kinderen.

Kinderen zelfvertrouwen bieden

Als je het gebouw van het centrum binnenloopt, word je vrolijk van de kleuren, de lichte ruimtes en grote ramen. De medewerkers zien de kinderen niet als zielig, maar als kinderen met veel veerkracht. Ze geven de kinderen vertrouwen in zichzelf en hun gemeenschap, leren hen trots zijn op zichzelf. Ze gaan beseffen dat de tweedeling in hun samenleving niet rechtvaardig is, dat onderwijs belangrijk is en kinderarbeid niet toegestaan.

Tweede familie

De medewerkers vormen een soort tweede familie voor hen en blijven kinderen trouw tot hun volwassenheid. Velen blijven zich later inzetten voor de stichting. De positieve herinneringen die ze samen opbouwen inspireren en gaan hun leven lang mee.

Project 2: Sociaal bewogen predikanten opleiden

Het jarenlange gewapende conflict in Colombia heeft miljoenen mensen getraumatiseerd en verjaagd van hun vertrouwde plek. In deze context moeten predikanten hun werk doen. Wat betekent dit voor hun pastorale en diaconale taak? In 2022 is Jeannet Bierman namens Kerk in Actie uitgezonden als docent praktische theologie aan de universiteit in Cali. Met haar studenten onderzoekt ze wat er leeft in samenleving én kerk. Zo rust ze deze toekomstige predikanten toe om straks samen met hun gemeenteleden om te zien naar anderen.

Praktische theologie

Studenten kunnen praktische cursussen volgen op de Baptisten-universiteit (Fundación Universitaria Bautista), die hen van pas kunnen komen als ze in de regio aan de slag gaan als predikant of kerkelijk werker. De cursussen gaan onder andere over gezinspsychologie, jeugdwerk, conflictoplossing, vredesopbouw, contextueel bijbellezen, geloof in het dagelijks leven, pastoraat en diaconaat.

Stage lopen bij kansarme jongeren

De studenten lopen ook stage, onder andere in de havenstad Buenaventura. Daar geven ze iedere maand zestig jongeren uit een achterstandswijk een cursus persoonlijke vorming aan de hand van bijbelverhalen. Ze leren deze jongeren steviger in hun schoenen staan, om te voorkomen dat ze in de (drugs)criminaliteit belanden. Ook organiseren ze een weekendkamp voor deze jongeren.

Project 3:Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen

De Chocó-regio in Colombia is één van de armste en meest onveilige gebieden van Colombia. De bewoners van deze regio zijn meestal zwart. Zij worden in Colombia ernstig gediscrimineerd. De regio heeft een enorme biodiversiteit, maar kampt ook met illegale mijnbouw, houtkap en geweld van rebellen, paramilitairen en drugsmaffia. De lokale bevolking zit altijd klem tussen deze groepen. Cocomopoca, partnerorganisatie van Kerk in Actie, helpt inwoners van deze regio om via duurzame landbouw, met goed bosbeheer, hun inkomen te verhogen.

Cocomopoca

Cocomopoca bevordert in 46 dorpen de kleinschalige, duurzame, landbouwproductie. In nauwe samenwerking met kerken betrekt Cocomopoca ook jongeren hierbij.

Kerk in Actie ondersteunt de volgende activiteiten van Cocomopoca:

  • verbeteren van een productie-unit voor het verwerken van suikerriet
  • bevorderen van kleinschalige cacaoproductie en teelt van suikerriet met respect voor biodiversiteit
  • bevorderen van groenteteelt door (vooral) jongeren en vrouwen in drie dorpen
  • basistraining voor jongeren over duurzaamheid en agrarischeontwikkeling, waardoor ze actief mee gaan doen aan dorpsbestuur. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de lokale kerken.