40 dagentijd 2024

Veertigdagentijd 2024: Ga mee

Ga mee! Mee in de bonte stoet van Jezus’ volgelingen. Door Hem te volgen, ontmoeten we mensen uit de wereldkerk, van alle talen, culturen en achtergronden. Een kleurrijk gezelschap van gelovigen die van elkaar leren, naar elkaar omzien en hun geloof in God delen. Ga in deze Veertigdagentijd mee naar kerken en gemeenschappen in Colombia, Rwanda, Indonesië, Oeganda, Libanon en Nederland, door voor hen te sparen in het spaardoosje. Laat je meenemen in de wereldwijde beweging van geloof, hoop en liefde. 

De Veertigdagentijd loopt in 2024 van Aswoensdag 14 februari tot en met zaterdag 30 maart.

Op zondag 31 maart is het Pasen, wil je dan het spaardoosje meenemen naar de kerk? Mocht je niet naar de kerk kunnen komen, geef het dan mee aan een gemeentelid of stuur een mail naar zwo@thomaskerkzierikzee.nl onder vermelding van “spaardoosje 40dagentijd”.

Een gezegende Veertigdagentijd gewenst!

Pasen , Werelddiaconaat (Colombia) 

Kansarme jongeren opleiden voor horeca in Colombia

In het noorden van Colombia komen steeds meer toeristen naar de Caraïbische kust. Kansarme jongeren, die op zoek zijn naar werk, kunnen in hun eigen omgeving leren hoe ze aantrekkelijke en gezonde maaltijden kunnen koken, onder andere in een rijdende kookschool. 

Gezonde lokale voeding 

het uiterste noorden van Colombia ligt de regio La Guajira. Een tropisch, deels woestijnachtig gebied dat grenst aan Venezuela. Vanaf 2017 kreeg deze  regio ineens te maken met een grote instroom van Venezolaanse vluchtelingen. “Zij ontvluchten de economische en politieke crisis in hun land”, legt Helga Delgadillo uit. Zij is coördinatrice bij Conexión, een partnerorganisaties van Kerk in Actie. “Onder hen zijn veel jongeren. Zij kunnen hier nauwelijks werk vinden en hebben geen mogelijkheden om formeel onderwijs te volgen. Wij leiden kwetsbare jongeren op voor de horeca en bieden deze nu opleidingen aan jonge vluchtelingen aan.” De jongeren komen uit de armste lagen van de bevolking aan de noordkust, dicht bij de grens met Venezuela. De meesten zijn inheems of afkomstig uit Venezuela. Ze worden opgeleid als receptionist, in de bediening of als bartender. Ze leren bakken of koken met gezonde lokale voeding. Ze maken kennis met vegetarisch en veganistisch koken. Ze leren cocktails maken van koffie, kokosnoot, mango, passievrucht of tamarinde. Studenten presenteren geleerde vaardigheden op markten en beurzen. Ook leren ze solliciteren.

Eigen bedrijf starten 

Jongeren die een eigen bedrijf willen starten krijgen advies over hun bedrijfsplan en een mentor uit de sector. Er worden ondernemerswedstrijden georganiseerd, waarbij het winnende idee gefinancierd wordt. Leerlingen volgen cursussen van 100 uur, waarvoor ze deelcertificaten kunnen halen. De totale opleidingsduur varieert van 3 tot 7 maanden en wordt afgesloten met een erkend diploma. 

Wat betekent dit project voor Anderson? 

“Ik woon met mijn familie op een afgelegen boerderij in het noorden van Colombia. We hebben ons huis zelf gebouwd van leem, bamboe en cactus. Ik hoor bij de Wayúu-gemeenschap. Wij zijn de oorspronkelijke inwoners. Wij houden dieren en weven onze eigen stoffen. Maar tekort aan drinkwater en slechte wegen maken het leven hier niet makkelijk. Ik moest twee maanden twee uur heen en weer fietsen om een koksopleiding te volgen. Ik heb goede maaltijden leren bereiden. Handig voor mijn familie en buurkinderen, maar ik wil natuurlijk meer: mijn ambitie is om een eigen restaurant te starten en werk te bieden aan Wayúu-jongeren.” 

Steun dit werk door te sparen in het spaardoosje.

Hartelijk dank!