SIGNALEN
November is de laatste maand van het kerkelijk jaar. Het kerkelijk jaar loopt ongeveer een maand vooruit op het wereldlijk jaar. Je zou bijna denken dat de kerk progressiever is dan de wereld. En dat is ook zo, als we het Christelijk geloof serieus nemen: dan plaatsen we deze wereld in het perspectief van Gods nieuwe wereld. In plaats van: ‘na ons de zondvloed.’ Niet via een evolutie, maar eerder door de crisis heen van de huidige wereld. Door de crisis van oorlog, armoede, migratie, klimaat. November is thematisch de crisismaand, waarin we beoordeeld worden. December de Adventsmaand van de inkeer, verwachting, de barensweeën van de nieuwe tijd. Waarin een weerloos kind ons tot bezinning brengt, hoe het anders kan. November is ook de maand van gedenken. Het begint met ‘Allerheiligen’ en ‘Allerzielen’, Katholieke gedenkdagen, die ook in de Protestantse kerken meer betekenis krijgen. Op 2 november roept Anita Witzier ons allen op: ”Voor wie steek jij een kaarsje aan?”. Dit jaar gedenken ook wij in de Thomaskerk onze geliefden op zondag 3 november, zoals in meer kerken van de oecumene al gebeurt. De meeste Protestantse kerken doen dit op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, de Eeuwigheidszondag, dit jaar op 24 november. Met passende Lezingen over de eindtijd, over eeuwig leven, ofwel de kwaliteit van leven voor Gods Aangezicht. November is ook de maand van de oogst- en dankdagen. En van de gedenkdag van Sint Maarten op 11 november ofwel de dag van de mantelzorg.Op 10 november, beginnen we aan de laatste drie ‘Voleindigingszondagen’ van dit kerkelijk jaar. Met Evangelielezingen uit Marcus 12 en 13. Over het geheim van de geboden, van de offervaardigheid en van de tekenen des tijds. Komende zondag leest de kerk van de oecumene uit Marcus 12,28-34. Het eerste signaal daarbij is het positieve beeld van de schriftgeleerde. Geen verzoeking om Jezus klem te zetten, te veroordelen, maar juist instemming en overeenstemming: “Inderdaad, meester, wat U zegt is waar!”
Het tweede signaal is dat het hier niet gaat om een opsomming van de tien geboden of van de Joodse versie van 613 geboden. Het gaat om het belangrijkste, het geheim. De Joodse geloofsbelijdenis uit Deuteronomium 6,4 wordt gecombineerd met de naastenliefde uit Leviticus 19,18. Geen concurrentie tussen God en de naaste, maar congruentie: niet zonder elkaar!
Het derde signaal komt uit het inzicht (extra accent in deze tekst!) van de schriftgeleerde. Dat dit geheim van de geboden veel meer is dan alle brandoffers en andere offers. Wat een prachtige herkenning van het geheim van een goed leven, zonder bekrompen moralisme. Jezus bevestigt het: U bent niet ver van het Koninkrijk van God. Wat een mooi gesprek is dit. Hoe helder kan het geloof zijn, hoe beschamend de praktijk. “Niemand durfde Hem nog een vraag te stellen”!
Piter Goodijk
Bezoek aan de Biologische boerderij ‘Kloetse Velden’
Op 12 oktober brachten we (met een klein maar zeer geïnteresseerd groepje) een bezoek aan de biologische boerderij.
We werden ontvangen op de boerderij en kregen een rondleiding en uitleg over de filosofie achter de coöperatie, de werkwijze van de organisatie en de mogelijkheden voor deelname aan dit initiatief. We zagen wat er in het eerste jaar al bereikt is met de opzet van deze bijzondere boerderij en hoe de uitgifte van de voedselpakketten verloopt op de zaterdagmorgen.
De coöperatie kan nog steeds extra leden gebruiken
Zie voor verdere informatie: www.kloetsevelden.nl of Facebook
Er wordt zoveel als mogelijk biologisch gewerkt zonder dat het overigens een officieel predicaat ‘Biologisch’ heeft. Het werk gebeurt door de leden van de coöperatie onder leiding van een deskundige. Het eerste jaar is er vooral veel geïnvesteerd in de terreininrichting, materiaal, schuur en kassen en er is veel energie gestopt in de aanplant van windsingels, stroken voedselbos, aanleg van een waterbassin en grondverbetering. De leden krijgen voor een abonnementsbedrag per week een tas met groente, aardappels en evt. ook biologisch vlees. Er wordt nog een extra kippenhok gebouwd om ook meer eieren te produceren. De filosofie: zoveel mogelijk je eigen voedsel verbouwen, een korte voedselketen en vooral ook gezellig met elkaar.
Tuinonderhoud bij Pastorie en in de kerktuin
Er is door een aantal vrijwilligers heel hard gewerkt. Zowel in de kerktuin als in de tuin bij de pastorie moest eens flink gesnoeid en opgeruimd worden.
Op vrijdag 25, zaterdag 26 en dinsdag 29 oktober is dit uitgevoerd.
Onder de deskundige leiding van Giel van Leeuwen en met gebruik van door Braber Groenvoorziening gesponsord gereedschap, is de klus geklaard.
zes volle aanhangers met snoeisel zijn afgevoerd naar de milieustraat.
Alle vrijwilligers: Hans Elfferich, Pieter Francke, Myrthe v.d. Graaf, Giel van Leeuwen, Jaap Lodders, Jos Maassen, Leo Schults.
Namens de CvK, geweldig bedankt voor deze grote klus !
FILMAVOND WOENSDAG 13 NOVEMBER
INLOOP 18.30 UUR START FILM 19.00 UUR
De Kartuizer Orde is de meest gesloten orde van de rooms-katholieke kerk en is bijna helemaal verborgen voor de buitenwereld. Dat Philip Gröning toestemming heeft gekregen dit klooster als buitenstaander en vooral als filmer te betreden is een unicum te noemen. De film is een zeer nauwkeurige, gedeeltelijke stille meditatie over het kloosterleven in zijn meest pure vorm. Geen muziek, behalve de liederen in het klooster, geen interviews, geen commentaar. Het veranderen van de tijd, de seizoenen en de steeds terugkerende elementen van de dag. Een film die bijna een klooster wordt, in plaats van er een weer te geven. Een film over mannen die hun leven hebben gewijd aan God in de aller puurste vorm.
Wilt u de film komen kijken u bent van harte welkom, wel graag even aanmelden voor 11 November bij Jacolien de Meij.
De filmavond vindt plaats in de “Diepgang” huiskamer van de H. Pater Damiaanparochie Mosselstraat 4 4301 JN Zierikzee.
DE KERK IN ZORGINSTELLINGEN
Drie bijzondere gasten ontvangt De Kerk Draait Door in Bruinisse. Ze zijn afkomstig van verschillende eilanden en verschillende kerken. Maar ze hebben één ding gemeen: ze kozen om in zorginstellingen en ziekenhuizen kwetsbare mensen bij te staan in. Dat is een bijzondere vorm van pastoraat. Het werk gebeurt haast altijd in stilte. Maar op deze avond gaan ze met elkaar in gesprek en krijgt hun werk alle aandacht. Het betreffen een geestelijk verzorger van Het van Weel – Bethesdaziekenhuis in Dirksland, ds. Gert Jan Vogel (christelijk gereformeerd), een geestelijk verzorger van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes, ds. Jeannette van den Beukel (protestant) en een geestelijk verzorger van het Psychiatrisch Ziekenhuis Emergis in Kloetinge, pastor Remco Babijn (rooms katholiek).
Op woensdag 27 november vertellen zij in gespreksvorm van hun werk, hun motivatie, hun ervaringen. Als motto is gekozen voor het liedcitaat Zolang de mensen woorden spreken. Wat is de plaats van kerk en geloof vandaag in een zorginstelling? Hoe kunnen zij van betekenis zijn voor mensen die geen relatie met een kerk hebben? Wat is hun plaats in een zorginstelling? Hoe geven zij invulling aan vieringen? Met welke ethische vragen komen zij in aanraking? Gespreksleider is Mar van der Veer. De aanwezigen wordt gevraagd actief aan het gesprek deel te nemen.
Naast de woorden die gesproken worden zal er ook een plaats voor liederen zijn die aangedragen worden door de drie hoofdgasten. De avond gaat uit van een werkgroep van de Gereformeerde Kerk in Bruinisse waar de avond als vanouds wordt gehouden: in het Kerkje onder d’n Diek. De inloop is vanaf 19.30 uur en de avond wordt besloten met een nazit waarin men met de pastores verder kan praten. De toegang is gratis.
Verslag 65+ reis naar Kinderdijk
Afgelopen zaterdag 12 oktober zijn we samen met de 65-plussers van de Gasthuiskerk naar Kinderdijk geweest. Het was een geslaagde dag. Onze chauffeur was ‘onze’ Wilco, die ons netjes over snelwegen en smalle dijkjes naar Kinderdijk bracht. Daarna lunchten we (met een kroket) in het gezellige restaurant, vol oude meuk/herkenbare spullen zoals een emaille petroleumstel, friese doorlopers en wandelstokken met ijzeren souvenirplaatjes uit de Alpen.
Daarna gingen we de dijk op. Kinderdijk ligt in het laagste gebied van de Alblasserwaard en alle water stroomt hierheen voordat het via de Lek afgevoerd kan worden naar zee. Bij Kinderdijk staan 19 molens uit 1750, die zelfs tot in de tweede wereldoorlog nog in gebruik waren, omdat het dieselgemaal vanwege brandstoftekort niet kon werken. In de jaren 50 heeft koningin Juliana er persoonlijk voor gezorgd dat de molens voor de sloop behoed werden, want net zoals klompen en tulpen horen molens bij Nederland. Inmiddels is er een elektrisch gemaal gekomen, maar als de stroom uitvalt hoeven ze daar niet met natte voeten te lopen, want de molens zijn nog steeds in gebruik en bewoond door gecertificeerde molenaar(ster)s.
We splitsten in een groep wandelaars en, voor de minder mobielen, een groep vaarders die met een fluisterboot heen en weer mochten naar de museummolen. Ook hier weer een feest der herkenning: spruitjeskolen in de moestuin en een houten droogrekje bij de kolenkachel. Aan het einde van de middag kwam de zon nog even door. Op de terugreis kreeg iedereen een bolus en een flesje drinken.
Namens de diaconie,
Theresia Koelewijn