"LIED VÓÓR DE GEBOORTE VAN DE ORANJEDOCHTER"
zeven-twaalf

Zondagmiddag 7 december 2003 vond om 15.30 uur in de Nieuwe Kerk te Zierikzee de derde editie van zangmanifestatie ZIERIKZINGT plaats met als titel 'liederen van verwachting'. Toen die ochtend om 11.30 uur het NOS-journaal meldde dat prinses Máxima was opgenomen in het Bronovo-ziekenhuis, belde ds.Michiel de Zeeuw met cantor Mar van der Veer. 'Zou het nog lukken om een speciaal lied te maken voor de geboorte van dit kind?' 'Altijd proberen, want misschien vindt de geboorte wel plaats tijdens Zierikzingt en dan kunnen we het direct zingen' luidde het antwoord van Van der Veer. Om 13.00 uur waren tekst en muziek gereed en bracht Michiel het lied naar Leo Schults, die het wilde vermenigvuldigen en daarvoor zelfs nog een doosje oranje papier had weten te vinden. Uiteindelijk werd het lied in een bomvolle Nieuwe Kerk uit volle borst gezongen om tien minuten voor 5. 'Als een vooruitgrijpen op wat komen gaat, naar bijbelse traditie' aldus Mar van der Veer. Later bleek dat de geboorte nog maar minuten van het gezongen lied verwijderd was.

In het lied worden de motieven van advent en kerst verweven met de concrete vreugde om de uitgekomen verwachting van dit aanstaande koningskind. Voor wie het wil (laten) zingen is het lied beschikbaar om het (in de huidige vorm) te vermenigvuldigen.

In de dagen van het uitzien,
de verwachting van het licht,
is een koningskind geboren
als voortijdig nieuwsbericht.
In de dagen van het wachten,
tijd waarin je samen bent,
groeien hoopvolle gedachten,
door dit kindje van advent.
In de dagen naar de morgen
dat de vrede altijd wint,
breekt geboorte onze zorgen;
blijdschap om een koningskind.

bestanden in zip-formaat word-document midi