Je kunt ons vinden via Feestboek

Op zondagmiddag 25 mei was het zover: De feestelijke dienst in de Thomaskerk, waaraan de mensen van de Bijbelgespreksgroep Schouwenoord volop meewerken. In deze jaarlijkse dienst klinkt door waar het dit seizoen op de gespreksgroep over is gegaan. Aan de hand van een mooi werkboek en een nieuw lied waren we in gesprek over: De mensen die bij je horen.

Blader maar door het feestboek...

De kerkdienst begon om 17.00 uur. Maar het echte begin was om 16.00 uur met een ontmoeting. Bij een kopje koffie of thee, met heerlijke slagroomsoesjes, kunnen we even bijpraten.
Mariëlle heeft een mooie beer meegenomen. Wel zo gezellig.

Lieneke liet haar mooie boek alvast zien.
Bianca had al een vermoeden wat er in staat.

Truus is met de taxi gekomen en heeft haar mooie tas meegenomen, met blauwe en witte strepen.

Ook bij het inschenken van de koffie is het een vrolijke boel.

Dan begint de kerkdienst.
Het is een gezamenlijke dienst, waarin we welkom worden geheten door Renate. In haar welkomstwoord denkt ze ook aan de mensen die thuis meeluisteren. ‘Ik hoop dat jullie ook een fijne dienst hebben.’

Hillie bestudeert het liturgieboekje alvast. Ze heeft net aan alle mensen zo’n boekje uitgedeeld.

Nelis steekt de kaars voor ons aan, met het licht van de Paaskaars. Daarbij zeggen we: Lieve God, u heeft het licht gebracht in deze wereld.
Wees vanmiddag bij ons als een licht dat warm en blij maakt.
Dan oefenen we eerst het nieuwe lied ‘Gods verzameling’. Je kunt hier de melodie van het lied beluisteren. De mensen van de gespreksgroep kennen het natuurlijk al en dat is te horen.
Dan laten de deelnemers zien dat ze dit seizoen een eigen boek hadden. In dat boek staan foto’s geplakt van de andere mensen van de gespreksgroep, de mensen met wie ze werken, wonen en samen optrekken. Voorop staat uiteraard hun eigen foto. Dit is mijn boek.
Ook ds. Michiel heeft zo’n boek gekregen. Het is al bijna vol. Zo’n fotoboek is handig als je iemand terug wil vinden.
Dan komt er een onbekende meneer naar voren. Met een zwart hoedje, een krulsnor en een opvallende bril. Hij zegt: Nee, nee, nee! Ik wil niet gevonden worden. Ik wil met rust gelaten worden. Ds. Michiel belooft dat we hem met rust laten. Dan gaat de meneer met de krulsnor weer achter in de kerk zitten.
Renate vindt het niet zo’n goed idee. Je moet mensen niet links laten liggen. Je moet hen erbij betrekken!
Mark doet ons de gebaren voor bij een lied. Hij wijst: ‘God in de hemel, daar’.

Dan leest Amelia een mooi Bijbelverhaal voor bij Psalm 87. Over hoe ook God een boek heeft waarin hij namen schrijft. Je kunt het hier lezen.

We zingen een mooi lied, waarbij je handen kunnen meezingen.

Dan leest Bianca een verhaal uit de Bijbel. Het gaat over twee zussen, die elkaar niet zo makkelijk meer kunnen vinden. Je kunt het hier meelezen.
Ds. Michiel vertelt hoe moeilijk het kan zijn om iemand te vinden. Niet iedereen staat in het telefoonboek.

Andere mensen zeggen dat ze te vinden zijn op Facebook, maar wat als je geen computer hebt of daar niet zo goed mee om kunt gaan? Gelukkig is er ook een Feestboek waar je wel mensen mee kunt vinden. Het is een boek naar het voorbeeld uit Psalm 87: Een boek waar iedereen in mag staan. Kijk maar eens hoeveel foto’s er al in zijn verzameld. Je zou het kunnen noemen ‘Gods verzameling van leven’.
De meneer met de krulsnor komt plotseling naar voren. Hij wil met rust gelaten worden, omdat hij toch niet mee mag doen.

Ds.Michiel vraagt of hij misschien een fotootje van zichzelf heeft. Ja hoor, dat heeft hij.

Plak dat dan maar in het Feestboek, dan hoeft u niet meer te denken dat u niet mee mag doen. Kijk maar, u hoort er ook bij. U staat bij alle andere mensen in het grote Feestboek! Dat vindt de meneer een fijn idee. Zijn snor krult van plezier nog een beetje meer.
Hillie speelt voor ons het lied ‘De HEER is mijn herder’. Ze krijgt na afloop een groot applaus.

Tijd om te collecteren.
Die collecte is voor hetzelfde doel als waar we voor gespaard hebben op de gespreksgroep: de school ‘Fedeme’. Die ligt in Kameroen (dat is een land in Afrika). Fedeme is een van de weinige goede scholen in dat land voor kinderen met een verstandelijke beperking. Zij hebben daar hulp voor nodig in de vorm van geld. Dat geven we via Kerk in Actie, dan weten we dat het goed terecht komt.
We zingen ons slotlied: ’t Scheepke onder Jezus’ hoede.

Na de dienst is er nog een gezamenlijke maaltijd. Flip heeft lekkere soep gekookt en Corrie zorgde voor broodjes met kaas en worst.

Truus (Truida) dacht ze vanwege de taxi niet mee kon eten. Gelukkig kan dat wel. Ze vindt het een fijne verrassing.

Soep, broodjes en natuurlijk gesprekken!

Tot slot houdt Rob nog een mooie toespraak waarin hij iedereen bedankt. Tot ziens op de gespreksgroep of in de kerk!

Einde!!!
De foto's zijn gemaakt door Peter Kouijzer.