BEELDSPRAAK...
“Zielsgelukkig”

Het Musée des Beaux Arts in Lyon is een van de belangrijkste musea van Frankrijk. Een van de zalen is geheel gewijd aan een serie schilderijen, tekeningen en gedichten van Louis Janmot. Ze vormen samen één kunstwerk, Le Poème de l’ Âme, het gedicht van de ziel.

Mijn eerste indruk - zoetig en romantisch – stelde ik al lezend en kijkend bij. Janmot toont op 18 schilderijen de ontwikkeling van kind tot volwassene. Het verrassende vond ik dat de ziel heel concreet wordt uitgebeeld: als een leeftijdsgenoot die een opgroeiende jongen vergezelt. Ze moeten voor elkaar zorgen.

Samen verkennen ze de wereld, ook in uithoeken waar angst en verkeerde invloed heersen. Daar wordt hij door zijn in het wit geklede vriendinnetje herinnerd aan de bestemming van zijn leven. Zijn ziel wijst hem de weg.

Maar in de wanorde van zijn leven raakt de jongen de ziel kwijt. De gevolgen worden zichtbaar op 16 vrijwel kleurloze tekeningen: een leven in leegte. Toch overwint de genade. De laatste tekening draagt (net als onze pastorie) de naam ‘Sursum Corda’: de harten omhoog - haal je hart op aan God in de hemel. Daar wordt de mens herenigd met zijn ziel.

Hoe goed zorg jij voor je ziel, het beeld van God in jou?

je ziel is het kind
dat je oorsprong en doel kent
je betere ik

 

ds. Freek Schipper.of